• +359 885454065
  • bozukovhristo123@gmail.com
  • Studio Bulgaria Plovdiv Opalchenska St. 1, floor 2, office 14, Kapana Plovdiv ; Studio The Netherlands, Torenallee 187 5617BR Eindhoven ; Studio Bulgaria, Plovdiv, Neighbourhood Trakia, Block 282, Flat G

 

Жената – фетиш в картините на Христо Бозуков

"Жената е като Земята, Вселената и Природата - тя дава и тя отнема, вдъхновява и наказва“ - това споделя художникът Христо Бозуков за новата си изложба, подредена в Пловдивската галерия „Артистика“.

Жените се считат за богини в индийското общество от древни времена, но също така е вярно, че те не се третират като богини. Само един артист може да превърне една жена в изкуство, защото жената е като изкуството. Тя вдъхновява, тя разказва, тя създава.

Жените играят голяма роля в живота на всеки, без тях не можем да си представим успеха на живота. През вековете жената е центъра на различни религиозни общности, политически движения и централна фигура, с главна роля в изкуството. Не случайно Земята, Вселената, Природата са в  женски род. Тя твори, тя наказва, тя създава, тя дава и тя отнема.

Тя е магия. И само един истински магьосник, като Христо Бозуков може да я пресъздаде е преоткрие на публиката. Христо Бозуков живее за магията на изкуството и за жената. Той не ги разделя нито в творбите си, нито в личния си живот. Магията е жена и жената е магия, както и самото творчество на автора.

Христо Бозуков е един от малкото млади, но утвърдени автори, които концептуално представят различни проблематики и провокира с цветови комбинации и щрихи, които крещят повече от думи! Женската фигура в тази изложба привлича зрителя като земното притегляне, с енергия, която ни свързва с творбите му и създава неустоимото желание да бъдем неговата следваща муза.