Самостоятелна Изложба – Христо Бозуков

886747_174729126068165_1990878912_o
Откриха самостоятелна изложба на младия художник Христо Бозуков
18 November 2013

Експозиция от 26 абстрактни картини на младия художник Христо Бозуков бе открита в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград. 26-годишният творец е от Пловдив, в момента следва магистърска програма по стенопис във Великотърновския университет, след завършена бакалавърска степен в същото професионално направление.
1526744_714426675236068_1486192133_n

Живописните експерименти на младия автор представи доц. Борис Желев, декан на факултета по изобразително изкуство във Великотърновския университет. По думите му, Христо носи в себе си един своеобразен заряд на активен и постоянно търсещ предизвикателства човек.
„Изложбата, на която имаме възможност да се насладим, грее в хармонични и цветни експлозии. Тези на пръв поглед безпредметни картини са ярко доказателство за едно от качествата на Христо, на таланта му да усеща и разбира света. И независимо дали се отнася до сюжети или абстрактни произведения, всички те в еднаква степен предават закодирано съдържание, във вид на емоционален запис. Този начин на изразяване, като един от главните принципи на експресионизма, при Христо носи емоционалните реакции на изобразителното изкуство. Щастието да притежава талант, интуиция и смелост за творчески рискове и предизвикателства, гарнирани с неговата младост, ми дава пълната убеденост, че Христо се е гмурнал дълбоко в необятното море на изкуството”, каза доц. Желев.
Според самия художник, тази многопластова експозиция е едно сериозно проучване върху него самия като млад автор и е част от творческите му търсения.
От началото на своята кариера Христо Бозуков е участвал със свои творби в групови и самостоятелни изложби. Негови картини са показвани в много български градове, както и в чужбина.

Антония ДИМИТРОВА