Художници печелят аплодисменти, показват конкретики и абстрактности

10007504_738410986179711_1520950140_n
Силни впечатления оставя изложбата „Плюс-Минус”, подредена по време на Винария 2014. Традиционната проява завърши в Международния панаир – Пловдив, през уикенда.

Художническите си способсности, визиите и техниките да изразяват дори и нестандарности, бяха заявили с тази изложба нейните автори – Христо Бозуков и Веселин Симеонов. Двамата са на мнение, че изложбата отразя синхрона на творческото им взаимодействие. Противоположни като характер, между тях съществува добър творчески синхрон, показан и на изложбата, убеден е Веселин Симеонов.
10152007_742940642393412_1439156994_n

В „Плюс-Минус” Христо Бозуков демонстрира техники с маслените бои, с които е познат и от други свои изложби. Присъстват обаче и модификационните линии. Пловдивчанинът е и в основата на провежданата традиционно във Велико Търново – „Артрозалиада – живописен пир на виното”. Преди две години Артрозалидата беше подредена и в Градската художествена галерия в Пловдив. Христо издаде картината си фаворит – „Град на 360”. Платното е със забележителни размери и композиционна симетричност. Картината е сред най-новите творби на автора.

Смесени техники използва Веселин Симеонов, а основен фактор в избора на прийоми се оказва самото произведение, отбелязва творецът. Концентрация на смисъл и цветово насищане представят неговите „Психодилични размишления”. Това е една от картините, където Веселин явно е изобразил състояния от творческото си битие. Неслучайно в малко пространство са е съсредоточена толкова цветност.

Емоционалните контури са част от творческия климат на двамата художници. Сезоните имат значение, убедени са те. Пролетта е дала отражение върху темпото у музите, а музическата енергия несъмнено се отразява и върху появата на новите картини.

Muzicheski kadyrНезависимо дали са напълно конкретни, полуконкретни, конктретно-абстрактни, или абстрактни. Интересни въпроси поражда „Семеен портрет” на Веселин Симеонов, където авторът е координирал елементи от форематологичното в ежедневието на семействеността.

Виното, любовта и влиянието им върху творците – ето най-малкото, което картината на Христо Бозуков – „Любовна валентинка”, показва.

При откриването изложбата получава добри оценки. Авторите й са доволни, че са създали настроение на публиката и са показали по-нестандартни неща.

Източник